Kuntotutkimus Suomessa

Epäiletkö terveyshaitan johtuvan rakennuksesta? Teemme kuntotutkimuksia toimipisteestämme Jyväskylästä koko maahan

TaloTerveys Lajunen on VTT:n sertifioima rakennusterveysasiantuntija ja työterveyshuollon tekninen asiantuntija, joka toteuttaa rakennusten kuntotutkimukset koko Suomen alueella. Erityisen paljon toimimme Jyväskylän, Oulun, Turun ja Helsingin seuduilla, mutta toki kaikkialla maassa, missä asiakkaamme ja heidän kohteensa sitten sijaitsevatkaan. 

Olemme erikoistuneet sisäilmatutkimuksiin ja sisäilman heikon laadun ongelmien ratkaisuihin ollen FISE:n hyväksymä kosteusvaurion korjaussuunnittelija. Useat asiakkaat kotitalouksista yrityksiin ja julkiseen sektoriin ovat tukeutuneet apuumme, kun sisäilman ja rakennuksen kunnon on epäilty aiheuttavan terveyshaittoja. Kerromme seuraavassa lisää, joten tutustu aiheeseen rauhassa tai ota yhteyttä vaikka saman tien!

Rakennuksen kuntotutkimus

Korjausrakentaminen on usein kustannuksiltaan kalliimpaa kuin uudisrakentaminen. Jotta korjaus voidaan toteuttaa onnistuneesti, on taustalla oltava hyvin toteutettu kuntotutkimus. Tutkimuksella selvitetään, mitä korjataan ja kuinka korjaus on suoritettava. Tämän vuoksi tutkijalta edellytetään hyvää tuntemusta eri aikakauden rakenneratkaisuista.

Kosteusvaurio? Ei välttämättä

Terveyshaitan syntymiseen tai asumisviihtyvyyden heikkenemiseen ei tarvita aina rakennuksen kosteusvauriota. Ongelman taustalla voivat olla hyvin moninaiset syyt, jotka ovat saattaneet muodostua pitkän ajan kuluessa. Eri aikakausina rakennettuja rakennuksia ei aina voida korjata samalla tavalla. Rakentamistapa on huomioitava ongelmaa etsittäessä ja korjaussuunnitelmaa laadittaessa. Rakennus tulee korjata rakennuksen ehdoilla. Lue lisää sisäilmaongelmien aiheuttajista ja seurauksista sisäilmatutkimus-sivulta.

Suunnitelmat edellyttävät tutkimusta paikan päällä

Usein tehdään laajoja korjaussuunnitelmia pelkästään piirustusten perusteella. Rakenteiden todellista kuntoa ja rakenteissa olevia vaurioita tai puutteita ei ole suunnittelussa otettu huomioon. Yksistään tämän vuoksi paikalla suoritettu tutkimus on tärkeää.

Lisäksi toimeksiantajan on hyvä muistaa, että riittämätön tutkimuslaajuus voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin ja korjaustoimiin. Vaadi siis, että tutkimukset tehdään riittävässä laajuudessa todellisen korjaustarpeen ja sen laajuuden selvittämiseksi.

Kirjallinen raportti

Kun teemme rakennukselle kuntotutkimuksen, laadimme siitä aina kirjallisen raportin. Niin ikään tutkimuksen pohjalta laaditaan tarvittaessa korjauskustannusarvio ja korjaussuunnitelma. Tavoitteena on aina kestävä ja kustannustehokas korjaus. Keskustellaan juuri sinun kiinteistösi sekä sen käyttäjien / asukkaiden tilanteesta. Ota yhteyttä! 

Lisälämmöneristäminen korjauskeinona – toteutuksen on toimittava oikein

Lisälämmöneristämistä käytetään parantamaan rakenteiden kosteusteknistä toimivuutta. Pelkästään lisälämmöneristäminen ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen toimenpide kuin helposti voisi kuvitella. On tiedettävä, millainen aikaisempi rakenne on ja mihin rakenteessa lisälämmöneriste asennetaan. Rakenteen kosteustekninen toimiminen oikein on ensiarvoisen tärkeää, sillä se tarjoaa parhaan katteen korjaukseen sijoitetulle rahalle.

Rakenteen muuttaminen asiantuntemattomasti voi johtaa vakaviin ja kalliisiin korjauksiin myöhemmin. Näiden ongelmien estämiseksi hyvin laadittu kuntotutkimus on aina laadukkaan suunnittelun lähtökohta. Hyvin laadittu ja toteutettu kokonaisuus luo edellytykset hyvälle lopputulokselle.

Ota yhteyttä »